H πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο: Γιατί δεν πρέπει να φοβάσαι

karekla

Σίγουρα καμία γυναίκα δεν είναι ενθουσιασμένη όταν έρχεται η στιγμή να επισκεφθεί το γυναικολόγο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την πρώτη φορά που αυτό θα συμβεί στη ζωή της. Ο γυναικολόγος μας, μας απαντάει σε βασικά ερωτήματα που απασχολούν κάθε έφηβη όταν φθάνει η στιγμή της πρώτης επίσκεψης.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ το γυναικολόγο για πρώτη φορά;
Η πρώτη επίσκεψη μιας γυναίκας στο γυναικολόγο πρέπει να γίνεται περίπου στην ηλικία των 15 ετών, εκτός αν κάποιο σχετικό πρόβλημα επιβάλλει κάποια εξέταση νωρίτερα. Η ηλικία αυτή είναι ανεξάρτητη από την έναρξη ή μη σεξουαλικών επαφών.

Είναι φυσιολογικό να νιώθω άγχος, φόβο, νευρικότητα, ντροπή;
Πρόκειται για απόλυτα φυσιολογικές αντιδράσεις, τις οποίες καλό είναι να γνωστοποιήσεις και στο γυναικολόγο σου. Αντιμετώπισε αυτή την επίσκεψη ως μια ευκαιρία να λύσεις απορίες σχετικά με τις μεταβολές που παρατηρείς στο σώμα σου και μια πρώτη γνωριμία με έναν επιστήμονα στον οποιό μελλοντικά θα εμπιστεύεσαι την υγεία σου και ακόμα και τα πιο προσωπικά σου θέματα.

Τι χρειάζεται να κάνω πριν την πρώτη επίσκεψη;
Καμία ειδική προετοιμασία δεν είναι απαραίτητη. Πιο σημαντικό είναι να έχεις καταγράψει τις απορίες και τα θέματα που επιθυμείς να συζητήσεις. Συνήθως η πρώτη επίσκεψη θα γίνει με τη συνοδεία της μητέρας, προκειμένου να βοηθήσει σε κάποιες ερωτήσεις από το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό. Αυτό δε σημαίνει ότι ειναι απαραίτητη η παρουσία της καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης και συζήτησης, γεγονός που επιτρέπει να συζητηθούν θέματα που μπορεί να αισθάνεσαι άβολα να συζητήσεις παρουσία της. Να θυμάσαι πάντα ότι οποιαδήποτε συζήτηση γίνει είναι απόλυτα εμπιστευτική και τηρείται το ιατρικό απόρρητο. Είναι σημαντικό η συζήτηση να γίνει με απόλυτη ειλικρίνεια, καθώς ψευδείς απαντήσεις μπορεί να επηρεάσουν την κλινική αντιμετώπιση και την ενδεχόμενη θεραπεία.

Τί να περιμένω ότι θα γίνει κατά την πρώτη επίσκεψη;
Κατά την πρώτη επίσκεψη ο περισσότερος χρόνος θα αφιερωθεί στη συζήτηση με το γιατρό σου. Θα ληφθεί ένα πλήρες ιστορικό σχετικά με νοσήματα που απασχόλησαν εσένα ή την οικογένεια σου, ατομικές συνήθειες υγιεινής, σχετικά με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως (περιόδου), τη διάρκειά της, τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που μπορεί να παρατηρείς στη διάρκεια του κύκλου σου. Θα συζητηθούν και πιο ειδικά θέματα, που μπορεί να αφορούν στις μεταβολές του σωματικού βάρους, τις διαταραχές της περιόδου, μια ενδεχόμενη ακμή ή τριχοφυΐα, τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη σεξουαλικότητα, τα μέτρα αντισύλληψης, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα εμβόλια ενάντια στο HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το κάπνισμα και το αλκοόλ, καθώς και τις διατροφικές συνήθειες και τη φυσική δραστηριότητα. Παράλληλα, θα ενημερωθείς για τις μελλοντικές επισκέψεις, πότε αυτές είναι απαραίτητο να γίνουν και ποιές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται.

Τί εξετάσεις θα γίνουν;
Ο γιατρός θα κάνει μα συνολική επισκόπηση και κλινική εξέταση, με στόχο τη διερεύνηση της σωματικής ανάπτυξης και εξέλιξης, τη μέτρηση του ύψους και του σωματικού βάρους, την αξιολόγηση της ακμής και της τριχοφυΐας, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, την αναζήτηση σημείων ενδεικτικών για κάποια νόσο. Παράλληλα θα γίνει επισκόπηση των έξω γεννητικών οργάνων και των μαστών. Πυελική εξέταση δεν θα γίνει, εκτός αν υπάρχει ήδη σεξουαλική δραστηριότητα ή κάποια συμπτωματολογία. Το πρώτο τεστ Παπανικολάου λαμβάνεται επίσης σε ηλικία περίπου 21 ετών. Ανάλογα με τα ευρήματα της προηγηθείσας εξέτασης και το ιστορικό, μπορεί να πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα κοιλίας για τον έλεγχο της μήτρας και των ωοθηκών. Τέλος ο γιατρός θα σε ενημερώσει αναλυτικά για τα ευρήματα της εξέτασης, θα συστήσει περαιτέρω εξετάσεις εάν χρειάζονται και θα προγραμματίσει την επόμενη επίσκεψή σου.
Είναι σημαντικό η γυναίκα να αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης από νωρίς με το γυναικολόγο της, προκειμένου να μπορέσει μετέπειτα να του εμπιστευθεί την υγεία της και την ίσως πιο κορυφαία στιγμή της ζωής της, την εγκυμοσύνη.