Ταξίδι και εγκυμοσύνη: Tι πρέπει να προσέξεις όταν ταξιδεύεις!

egymosyni travel

Πόσο συχνά σας απασχόλησε ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και χρειάστηκε να αναζητήσετε επιστημονική συμβουλή;  

Είναι ασφαλές ένα ταξίδι με το αεροπλάνο, με το πλοίο, το τρένο, ένα μεγάλο ταξίδι με το αυτοκίνητο; Τι χρειάζεται να προσέξω; 

Είναι απαραίτητη κάποια ειδική προετοιμασία πριν από κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό;

Πότε;
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης είναι σύνηθες η έγκυος να εμφανίζει ναυτία, εμέτους και κόπωση, συμπτώματα που πιθανό να την οδηγήσουν στην αναβολή ενός προγραμματισμένου ταξιδιού. Ο κίνδυνος αποβολής είναι αυξημένος στα πρώτα στάδια της κύησης-συγκριτικά με μια προχωρημένη κύηση- ανεξάρτητα από το αν ταξιδέψει ή όχι. Ταυτόχρονα οι απαιτούμενες εξετάσεις είναι αρκετές, έτσι ώστε να απαιτούν καλό προγραμματισμό και διαθέσιμο χρόνο. Τα παραπάνω καθιστούν ίσως το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης το ιδανικότερο για τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού, εφόσον δεν έχουν παρουσιαστεί επιπλοκές και αντενδείξεις και ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προστασίας.

Με αεροπλάνα…
Το ταξίδι με αεροπλάνο δεν αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της κύησης εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές. Καλό είναι η έγκυος να το συζητήσει με το γιατρό της πριν το προγραμματίσει. Η πιθανότητα να γεννήσει μια γυναίκα αυξάνεται με την πάροδο των 37 εβδομάδων κύησης, γεγονός που οδηγεί αρκετές αεροπορικές εταιρίες στην απαγόρευση επιβίβασης εγκύων ανάλογης ηλικίας κύησης. Μετά την 28η εβδομάδα οι περιοσσότερες αεροπορικές εταιρίες θα σας ζητήσουν ιατρική βεβαίωση που να πιστοποιεί την πιθανή ημερομηνία τοκετού και την απουσία επιπλοκών. Ένα μεγάλο αεροπορικό ταξίδι – διάρκειας μεγαλύτερης των 5 ωρών - αυξάνει τον κίνδυνο φλεβοθρόμβωσης. Συνιστάται για το λόγο αυτό η κατανάλωση αρκετής ποσότητας υγρών, η αλλαγή θέσης και το περπάτημα – όσο αυτό είναι εφικτό και ασφαλές - ανά 30 λεπτά. Η χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών - που εύκολα βρίσκει κανείς στα φαρμακεία - μπορεί να βοηθήσει και να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβωσης. Η επιλογή μιας θέσης που να επιτρέπει μεγαλύτερο ελεύθερο χώρο κίνήσεων σίγουρα θα σας βοηθήσει.

Και βαπόρια….

Οι ακτοπλοϊκές εταιρίες έχουν τη δική τους πολιτική όσον αφορά στις εγκύους επιβάτες. Σίγουρα ένα ταξίδι με πλοίο μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία και τους εμέτους που παρατηρούνται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Καλό είναι εάν πρόκειται για πολύωρο ταξίδι να γνωρίζετε εάν υπάρχει ιατρική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εφόσον χρειαστεί. Εάν ο γιατρός σας σας έχει χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή να την έχετε μαζί σας και συμβουλευτείτε τον πριν την αναχώρηση, προκειμένου να σας δώσει οδηγίες και φάρμακα που ίσως χρειαστούν σε περίπτωση ναυτίας και εμέτων.

Διεθνείς προορισμοί....

Τα διεθνή ταξίδια, εκτός από τη διάρκεια του ταξιδιού, θέτουν συχνά και προβληματισμούς σχετικά με νόσους που πιθανώς ενδημούν στη χώρα προορισμού και σε ενδεχόμενους εμβολιασμούς που πρέπει να γίνουν πριν την επίσκεψη συγκεκριμένων περιοχών. Γενικά καλό είναι να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ταξίδια σε χώρες που απαιτούν ειδικά εμβόλια. Σε περίπτωση που ένα τέτοιο ταξίδι είναι εντελώς απαραίτητο συμβουλευτείτε το Γυναικολόγο σας και το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) και προσέξτε κατά την κατανάλωση φαγητού και νερού.

Με το αυτοκίνητο, το τρένο ή το λεωφορείο...

Η κόπωση και η ναυτία που παρατηρούνται συχνά κατά τη διάρκεια της κύησης είναι δυνατόν να επιδεινωθούν από ένα πολύωρο ταξίδι με το αυτοκίνητο ή οποιοδήποτε μέσο μαζικής μεταφοράς. Αναμφίβολα θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι απαραίτητοι κανόνες ασφαλείας (ζώνη ασφαλείας, ενεργοποιημένοι αερόσακοι, κανόνες ασφαλείας που προβλέπονται σε οποιοδήποτε μέσο). Η αλλαγή θέσης ή οι συχνές στάσεις με το αυτοκίνητο, μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης που προκύπτει από την στάση του αίματος σε πολύωρα ταξίδια. Ανανεώστε συχνά τον αέρα στο αυτοκίνητο και τοποθετήστε τη ζώνη, ώστε ο λοξός ιμάντας να είναι ανάμεσα στο στήθος σας και ο οριζόντιος κάτω από την κοιλιά σας και όχι επάνω σε αυτή.

Γενικά μέτρα...

• Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια

• Συχνές στάσεις, αλλαγή θέσης και stretching βοηθούν αρκετά

• Λάβετε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας

• Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το ταξίδι σας

• Έχετε μαζί σας την κάρτα παρακολούθησης κύησης, την καλύτερη διάθεση και το χαμόγελό σας