esymosyni sex 1

H σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί ένα θέμα που συχνά εγείρει προβληματισμούς στα ζευγάρια, όσον αφορά στην ασφάλεια της κύησης, τη διάθεση, συχνά ακόμα και την ηθική. Η εγκυμοσύνη προκαλεί στη γυναίκα συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές που συχνά επηρεάζουν τη ερωτική ζωή του ζευγαριού. Ο γυναικολόγος μας, μας απαντά σε βασικά ερωτήματα και προβληματισμούς που προκύπτουν σχετικά με το θέμα αυτό.


Είναι ασφαλής η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Από τη στιγμή που κατά τη διάρκεια της κύησης δεν υπάρχουν επιπλοκές, η σεξουαλική επαφή θεωρείται ασφαλής. Το ζευγάρι μπορεί να έρχεται σε επαφή όσο συχνά το επιθυμεί. Σίγουρα συμπτώματα που παρατηρούμε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η ναυτία, η κόπωση και η υπνηλία μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση της εγκύου, γεγονός που οφείλει να γίνεται κατανοητό από το σύντροφό της.
Συχνά το ζευγάρι ανησυχεί ότι η επαφή κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Οι αποβολές του πρώτου τριμήνου οφείλονται κατά κύριο λόγω σε ανωμαλίες του γενετικού υλικού. Το αμνιακό υγρό που πληροί το σάκο μέσα στον οποίο βρίσκεται το κύημα και τα ισχυρά μυϊκά τοιχώματα της μήτρας προστατεύουν το κύημα. Ταυτόχρονα ο τράχηλος (είσοδος της μήτρας) φυσιολογικά είναι κλειστός και «σφραγίζεται» από την τραχηλική βλέννη που αποτελεί φραγμό στην είσοδο μικροβίων από τον κόλπο, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό ένα περιβάλλον στείρο μικροβίων, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται το έμβρυο.
Κατή τη διάρκεια της επαφής μπορεί να αντιληφθείτε μια πιο έντονη κινητικότητα του εμβρύου, η οποία προκαλείται από την άνοδο των καρδιακών παλμών της μητέρας και τις κινήσεις της και όχι από μια δυσάρεστη αίσθηση ή στρες.
Το πρωκτικό σεξ δεν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της κύησης, λόγω του ότι αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων μέσω της διασποράς μικροβίων από τον εντερικό σωλήνα και ταυτόχρονα μπορεί να είναι επώδυνο, λόγω της συχνής ύπαρξης αιμορροιϊδοπάθειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Θα παρατηρήσω διαφορές στη σεξουαλική πράξη κατά τη διάρκεια της κύησης;
Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω των ορμονικών μεταβολών και των αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος (αυξημένη παροχή στη γεννητική περιοχή και στους μαστούς), είναι συνήθως πιο ευαίσθητες. Ταυτόχρονα παρατηρούνται φυσιολογικά αυξημένες κολπικές εκκρίσεις που μπορεί να έχουν διαφορετική από τη συνηθισμένη οσμή.


Υπάρχουν κάποιες θέσεις της εγκύου που ενδείκνυνται περισσότερο;
Με την πρόοδο της εγκυμοσύνης το ζευγάρι θα ανακαλύψει τις θέσεις που εξυπηρετούν περισσότερο τη σεξουαλική πράξη. Λόγω των σωματικών αλλαγών συχνά μια θέση της εγκύου κατακεκλιμένη στο πλάι του σώματος είναι πιο άνετη για τη γυναίκα και ταυτόχρονα επωφελής για το κύημα.


Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη;
Το προφυλακτικό προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η χρήση του λοιπόν θεωρείται απαραίτητη, όταν ο σύντροφος έχει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αν η σχέση σας δεν είναι αυστηρά μονογαμική, ή σε περίπτωση που έρχεστε σε επαφή με κάποιο νέο σύντροφο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Μπορεί η σεξουαλική επαφή να προκαλέσει τοκετό;
Η σεξουαλική πράξη μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες συσπάσεις της μήτρας, διαφορετικές όμως από εκείνες που βιώνει η γυναίκα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αν και συχνά γιατροί συμβουλεύουν τα ζευγάρια να έρχονται σε επαφή προς το τέλος της κύησης, προκειμένου να ξεκινήσει ο τοκετός, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επιστημονικά.


Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Υπάρχουν σίγουρα και περιπτώσεις που ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει να αποφύγετε τη σεξουαλική πράξη, όπως σε περιπτώσεις κολπικής αιμόρροιας ή αιμορραγίας, σε ιστορικό πρόωρου τοκετού, σε χαμηλή πρόσφυση του πλακούντα (βρίσκεται κοντά στο τραχηλικό στόμιο), σε ρήξη του αμνιακού σάκου και απώλειας αμνιακού υγρού, σε ιστορικό ανεπάρκειας τραχήλου ( πρόωρη διαστολή του τραχήλου).
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει επιθυμία για σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της κύησης;


Είναι επίσης κάτι φυσιολογικό που παρατηρείται συχνά στα ζευγάρια. Σε κάθε περίπτωση μοιραστείτε με το σύντροφό σας τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες, τους λόγους που αναστέλλουν την επιθυμία σας και βρείτε από κοινού διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας και επαφής.
Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Συζητήστε με το γιατρό σας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σας και σίγουρα εκείνος, γνωρίζοντας το ιστορικό σας και παρακολουθώντας την εγκυμοσύνη σας, μπορεί να σας συμβουλεύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.